India

Koffiebranderij Venetië brandt regelmatig een uitzonderlijke koffie, dit keer betreft dat een koffiesoort uit India. Tijdens het branden van deze prachtige koffieboon viel ons de reuk al direct op, een heerlijk aroma die meteen uitnodigde om deze koffiesoort te gaan proeven. Alleen het verhaal al, hier onder beschreven over het productie proces wekt bij u waarschijnlijk ook het verlangen op naar deze prachtige heerlijke koffie.

Indiase koffie is voor de koffieliefhebbers van belang om diverse redenen, maar vooral om het proces dat bekend is als “monsooning”. Toen mensen en goederen nog per zeilschip naar en van India werden vervoerd, duurde het verschillende maanden voor een schip in Europa was. Tijdens de reis stonden de bonen bloot aan vocht, waardoor hun smaak en kleur veranderde: op het laatst hadden ze een aparte gele tint (normaal is dit groen). De klanten raakte hieraan gewend; toen de stoomschepen de reis sneller aflegde, merkten de koffieproducenten dat de consumenten de voorkeur gaven aan de kleur en smaak van de vroegere bonen. Om deze kenmerken te verkrijgen, werd het “monsooning” geïntroduceerd.

De moesson komt in het zuid westen van India voor in mei en juni – gedurende deze periode spreidt men de bonen uit op een diepte van 12-20 cm in speciale open gebouwen waar ze vijf dagen blijven liggen, terwijl ze van tijd tot tijd worden omgeharkt zodat alle bonen in aanraking komen met de lucht, die ongewoon vochtig is. Daarna doet men de koffie losjes in balen en worden ze zo opgeslagen dat de moesson winden rond en over de balen kunnen waaien. De balen worden elke week opnieuw geschikt gedurende zeven weken, tot de bonen van kleur en smaak zijn veranderd. Vervolgens sorteert men de bonen met de hand: men verwijdert de bonen waarop de “monsooning” geen effect heeft gehad en pas dan zijn ze klaar voor de export en uiteindelijk via koffiebranderij Venetië bij u, dé koffieliefhebber terecht te komen.

Smaakprofiel

Body: 4/5
Zuurgraad: 1/5
Balans: 2/5


Bekijk product