Kaffa/Ethiopia

Ethiopië is een land in oost-Afrika. Het grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenya en Soedan. De hoofdstad Addis Abeba is centraal gelegen en is omgeven door een uitgestrekt hooggebergte. Ethiopië is het land waar de Blauwe Nijl ontspringt (in het Tana-meer), die samen met de Witte Nijl en de eveneens in Ethiopië ontspringende Tekeze-rivier de Nijl vormt.

Vandaag de dag is Ethiopië een belangrijk koffieland en van alle Afrikaanse landen hoofd-exporteur van Arabica koffiebonen. Ethiopische kwaliteitskoffie's zijn uniek van smaak en gelden als een van de beste van de wereld. Ongeveer 50% van de koffieproductie wordt op een hoogte van 1500 meter of meer aangebouwd.

Koffie uit Harar, een van de hoogst gelegene gebieden überhaupt, wordt in "Shortberry" en "Longberry" onderverdeeld, waarbij de laatste de meest begeerde soort is. De "Longberry Harer", is extreem zacht, niet uitgesproken kruidig, met een erg mooie zuurgraad. - een koffie met een onvergelijkbare aroma-finesse. In het gebied Jima word op een hoogte van 1200 m wilde koffie geoogst, die als "Lima" of als "Babeka" op de markt komt. De hartste bonen zijn de "Yirgacheffies", die met name uigevoerd wordt naar Japan en Europa. Grootste klant is de Duitse firma Dallmayr. De Ethiopische koffie moet niet te sterk gebrand worden, omdat de boon dan snel zijn milde uitstraling verliest.

De Arabicaboom komt van oorsprong uit Ethiopië, waar hij in het wild groeide. Het woord koffie is afkomstig van de Ethiopische plaats Kaffa. De mens heeft waarschijnlijk in de 9e eeuw geleerd om de koffieboom te verbouwen, maar het hoe en waarom blijft een mysterie. Een lokaal verhaal vertelt dat de monniken koffie dronken om wakker te blijven tijdens de nachtelijke gebeden. Ethiopië is Afrika`s belangrijkste exporteur van Arabica bonen.

Karakteristieken

Kaffa, de bakermat van de koffie. Een zachte koffie met een fruitachtig tintje situeert zich in de hogere regionen van de Oost-Afrikaanse koffiesoorten.

Smaakprofiel

Body: 1/5
Zuurgraad: 4/5
Balans: 5/5

Koffiebranderij Venetië verkoopt deze koffie uit Ethiopiä onder de naam “Kaffa” als een singel koffie maar heeft ook een variant of beter gezegd een melange gemaakt. Wij hebben deze melange de naam “Durkumse” mee gegeven (Durkum is een dialect voor de plaats “Doetinchem”) de plaats waar Koffiebranderij Venetië al heel wat jaartjes is gevestigd. Al jaren lang is deze Durkumse koffie onze meest verkochte koffie.


Bekijk product